Hoppa till huvudinnehålletRing ossTillgänglig 24/7/365
Bild av fiskodling i havet

Vattentemperaturen är viktig i fiskodlingar

Optimal vattentemperatur för odlad fisk

Fiskodlingsindustrin i Norge är stor och omsätter årligen mer än 116 miljarder kronor. Den största delen av denna omsättning kommer från laxodling. För att fisken i fiskodlingsanläggningar ska ha ett gott liv spelar vattentemperaturen en viktig roll. Vattentemperaturen är kritisk för att fisken ska få tillräckligt med syre, äta bra och växa korrekt. Odlad lax trivs bäst i vatten som håller en temperatur mellan 8 och 14 grader. Den optimala temperaturen är 13 grader. Då äter fisken bra och växer snabbt. Vi på Energy Rent kan hjälpa till med att uppnå korrekt vattentemperatur!

Rätt vattentemperatur är viktigt!

För att uppnå goda tillväxtförhållanden är rätt vattentemperatur essentiellt. Detta gäller för alla fiskodlingsanläggningar. Ständigt varmare vattentemperatur i havet skapar utmaningar för fisken, och speciellt laxen. Att kunna kontrollera vattentemperaturen är en viktig faktor för att driva en framgångsrik fiskodlingsanläggning.


För höga vattentemperaturer

Vid för varm vattentemperatur blir fisken stressad, redan vid över 16 grader blir fisken stressad. Då äter fisken mindre och vikten minskar. Vid en varmare vattentemperatur sjunker nivån av syre i vattnet. Fisk i odling har inte möjlighet att simma till kallare vattentemperatur, och lösningen blir då att fisken simmar nedåt. Detta är eftersom ju djupare fisken kommer, desto kallare blir vattentemperaturen, och desto mer syre får fisken. Om fisken har för varm vattentemperatur över tid kommer detta att gå ut över fiskens kroppsfunktion, och fisken kommer till slut att kvävas. Vi kan då montera tillfällig kylning för att sänka vattentemperaturen till 13 grader, för optimal temperatur.

En värmeväxlare i titan är lätt och har överlägsna mekaniska egenskaper, samt att den ger mycket effektiv värmeöverföring. När vi specialanpassar utrustningen efter era behov kan vi använda en titanväxlare som fungerar som hydraulisk avskiljare.


För låga vattentemperaturer

Mycket låga temperaturer kommer också att leda till att fisken blir stressad, på samma sätt som vid för höga vattentemperaturer. År 2019 kontaktades vi av en fiskodlingsanläggning som hade för kall vattentemperatur för en mängd fisk som förväntades komma. Lösningen blev då att leverera en 3MW pannan som värmde upp vattnet som hämtades in från en närliggande flod från 2 grader till 10 grader.

Bild av ett uppfödningsanlägg


Vi har bred erfarenhet av korrekt vattentemperatur i fiskodlingsindustrin

Energy Rent har bred erfarenhet från fiskodlingsindustrin, både för uppvärmning och nedkylning av vattentemperaturen. Vi har också erfarenhet av uppvärmning och nedkylning för att anpassa temperaturen i överbelastade slakterier. Vårt utrustningslager är brett och vi har kompetens och utrustning för att kunna både värma upp och kyla ner havsvatten och sötvatten.

Vi blev tillkallade när kunden fick akut stopp i egen värmeförsörjning för att upprätthålla vattentemperaturen till uppfödning av läppfisk. Det levererades då en mobil värmecentral på 3000kW, en värmeväxlare i titan, pumpar, slangar och tankar.

Snabba och flexibla lösningar

Vi är mycket flexibla och kan leverera snabbt om det skulle vara behov av akut justering av vattentemperaturen, oavsett om det är för att uppnå en högre eller lägre temperatur. Kontakta oss på Energy Rent om du behöver kontrollera vattentemperaturen i ditt fiskodlingsanläggning. Vi hjälper till med planering, anpassning, uppstart och leverans så att den normala driften i anläggningen kan upprätthållas.

24/7/365
Teknisk support 24/7 365
Utsändning av utrustning
Levererar till hela Europa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och uppdateringarna från Energy Rent

Är det bråttom?

Vi är tillgängliga och kan leverera inom 24 timmar. Du behöver inte oroa dig för installation, det fixar vi.

Ring oss på+47 51 68 88 68

Osäker på vad du behöver?

Vi har lång erfarenhet, och våra skickliga experter hjälper dig att hitta rätt lösning.