Hoppa till huvudinnehålletRing ossTillgänglig 24/7/365
Fossilfri Byggvarme

Värmepumpar och fossilfri byggvärme

Värmepumpar och fossilfri byggvärme

Värmepumpar för fossilfri byggvärme är ett bra alternativ nu när regeringen har infört förbud mot byggvärme drivet med diesel. Fördelen med att använda värmepumpar är många.

För det första kommer en värmepump att använda mindre ström än en traditionell värmefläkt. En COP på 3 eller 4 är vanligt, vilket innebär att för varje kW man lägger in får man 3 till 4 gånger tillbaka. Detta innebär lägre driftskostnader. Med de strömpriser vi ser nu är detta en fördelaktig lösning.

För det andra finns det ofta begränsningar för hur mycket ström man kan ta ut på en byggarbetsplats. Här kommer en fossilfri värmepump att bidra positivt. Om man kommer över 63A kan det medföra utmaningar och om man kommer över 125A är det nästan alltid ett problem.

Olika typer av värmekällor

Som nämnts i artikeln fossilfri byggvärme finns det flera uppvärmningsmetoder man kan använda för att skylta med fossilfritt och utsläppsfritt. Som vi nämnde tidigare anser vi att värmepumpar använda för fossilfri byggvärme har några klara fördelar jämfört med fläktvärmare.

Hyr värmepump för fossilfri byggvärme

De två mest användbara värmepumparna är luft-till-luftvärmepump och luft-till-vattenvärmepump. Huvudskillnaden är att den förstnämnda levererar varm luft direkt, medan den andra producerar varmt vatten.

Vilken effekt passar bäst för värmepumpar använda till byggvärme?

Vilken avgiven effekt man kan förvänta sig från en värmepump för fossilfri byggvärme är alltid en återkommande fråga. Vi brukar säga att området 25-90 kW avgiven effekt är en bra storlek. Därmed täcker man de flesta behov och håller sig också inom tillgänglig ström, som nämnt tidigare.

Utomhustemperaturen spelar en viktig roll, både för strömförbrukningen och den avgivna effekten. En minskning av utomhustemperaturen med 1 grad resulterar normalt i en minskning mätt i avgiven effekt omkring 2-4%. Av den anledningen är det bra att veta vilka temperaturer värmepumpen är avsedd för, även kallad nominell effekt.

24/7/365
Teknisk support 24/7 365
Utsändning av utrustning
Levererar till hela Europa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och uppdateringarna från Energy Rent

Är det bråttom?

Vi är tillgängliga och kan leverera inom 24 timmar. Du behöver inte oroa dig för installation, det fixar vi.

Ring oss på+47 51 68 88 68

Osäker på vad du behöver?

Vi har lång erfarenhet, och våra skickliga experter hjälper dig att hitta rätt lösning.