Hoppa till huvudinnehålletRing ossTillgänglig 24/7/365

Val av värmeväxlare

Strikta krav

En värmeväxlares huvuduppgift är att omvandla energi från ett medium till ett annat, därav namnet värmeväxlare.

Värmeväxlare används vanligtvis för att överföra värme från ett medium till ett annat, men kan också användas som tryckavlastare eller för att skapa hydraulisk separation mellan två medier. Värmeväxlare finns i en mängd olika former och storlekar beroende på applikation.

Olika typer av värmeväxlare

De vanligaste värmeväxlarna vi har är vätska-till-vätska, luft-till-vätska och luft-till-luft. Pris och prestanda är två viktiga faktorer vid dimensionering av värmeväxlare. Därför är det bra att veta vad som driver priset uppåt eller nedåt. Den viktigaste faktorn som påverkar priset är LMTD. Enkelt uttryckt är det skillnaden mellan temperaturen ovanför värmeväxlaren, dvs. temperaturen på sida 1 och temperaturen på sida 2.

En låg LMTD ger ett högre pris, men är mer ekonomiskt för anläggningen som helhet. Detta beror på att det är mindre värmeförlust mellan medierna och vanligtvis mindre tryckförlust. Rent fysiskt innebär ett lägre LMTD en ökad area, vilket i sin tur leder till ett högre pris. Om man ser till anläggningen som helhet kan man ofta motivera ett högre pris, dvs. en lägre LMTD, för att dra nytta av bättre driftförhållanden, dvs. lägre elkostnader. Den ökade kostnaden kommer då normalt att betala sig själv över tid, cirka 3-5 år.

Dimensionering

När vi dimensionerar värmeväxlare måste vi ta hänsyn till en rad olika parametrar, som kapacitet, temperatur, area, tryckförlust och typ av medium. För detta använder vi oss av olika dimensioneringsprogram. Här kan vi mata in alla parametrar och krav och sedan presentera den optimala värmeväxlaren för dig. Det är viktigt att inse att även om en värmeväxlare från hyllan kan vara lämplig för ditt projekt är det inte säkert att den är den bästa.

En annan viktig punkt är att välja rätt media för jobbet. Ett mycket bra exempel på detta är värmeöverföringsvätska för olika typer av industrier, särskilt livsmedelsindustrin. Här används normalt propylenglykol, som är giftfri. Nackdelen är att den blir mycket trögflytande vid låga temperaturer. Detta leder till ökad tryckförlust, lägre prestanda och högre kostnader.

24/7/365
Teknisk support 24/7 365
Utsändning av utrustning
Levererar till hela Europa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och uppdateringarna från Energy Rent

Är det bråttom?

Vi är tillgängliga och kan leverera inom 24 timmar. Du behöver inte oroa dig för installation, det fixar vi.

Ring oss på+47 51 68 88 68

Osäker på vad du behöver?

Vi har lång erfarenhet, och våra skickliga experter hjälper dig att hitta rätt lösning.