Hoppa till huvudinnehålletRing ossTillgänglig 24/7/365

Rätt temperatur i fiskodlingar

Vattenbruksnäringen i Norge fortsätter att vara robust och växa snabbt. Norge är fortfarande en världsledande producent av lax, och innovationer för att öka hållbarheten och effektiviteten inom fiskodling utvecklas ständigt. Från utveckling av vaccinteknik till användning av artificiell intelligens för att övervaka fiskhälsa och miljöförhållanden, är sektorn positionerad för hållbar tillväxt.

Finansiellt har vattenbruksindustrin visat starka resultat, med ett rekordhögt exportvärde för lax som rapporterades under första halvåret 2023 och nådde cirka 58,5 miljarder NOK på grund av höga priser och gynnsamma växelkurser (Business Norway). Denna trend understryker den växande ekonomiska betydelsen av vattenbruk i Norge, som ett komplement till den traditionella fiskeindustrin.

Odling kräver perfekta temperaturförhållanden för fisktillväxt, men också för bästa möjliga behandling av ungfisk och tång. Energy Rent är experter på temperatur, och vi hjälper dig med rätt temperatur i fiskodlingar för snabba och effektiva resultat.

Fisk i blodet

Fisket ligger i norrmännens blod, och branschen har varit en grundpelare i den norska kulturen och historien längre än vi kan föreställa oss. Förutom att fånga fisk på öppet hav har vi under de senaste 50 åren byggt fiskodlingar längs hela kusten, och utvecklingen går allt snabbare. Landbaserade fiskodlingar kan nu vara lösningen på problem som löss, alger och andra fisksjukdomar.

Rätt temperatur i fiskodlingar

Odlad fisk är beroende av rätt temperaturförhållanden för god tillväxt. Detta gäller såväl landbaserade som offshore- och sötvattensbaserade anläggningar. Det allt varmare havet är dåliga nyheter för laxarna i fiskburarna - de äter mindre om vattnet når 16 grader. I Kanada dog två miljoner laxar efter en marin värmebölja som värmde upp vattnet till 20 grader i oktober.

Att kunna kontrollera temperaturen är avgörande för en framgångsrik fiskodling. Sommaren 2019 tog Stian Aspaas och Magne Røe över en landbaserad anläggning i Tydal. De insåg att det inkommande grundvattnet var för kallt och installerade en värmepump för att öka temperaturen. En enkel åtgärd, men under varmare förhållanden växte rödingen mycket snabbare och produktionstiden på Norwegian Fish Farms Tydal halverades.

Snabba och mobila lösningar

Under 2019 kontaktades vi av en stor aktör inom vattenbruksindustrin. De väntade sig stora mängder fisk, men vattnet var inte tillräckligt varmt i anläggningen - eftersom det togs in direkt från en förbipasserande flod. Vi levererade sedan en panna på 3 MW som värmde upp vattnet från 2 till 10 grader på ett snabbt och effektivt sätt - precis vad som behövdes för att anläggningen skulle kunna ta emot fisken.

Som ett av Norges ledande företag inom värme och kyla erbjuder vi på Energy Rent de lösningar som passar dig bäst, för att anpassa temperaturen till optimala förhållanden. Vi har erfarenhet av både uppvärmning för ökad tillväxt och kylning för att anpassa tillväxten i överbelastade slakterier. Vår utrustning kan både värma och kyla brackvatten och havsvatten - och vi hyr ut titanväxlare som fungerar som hydrauliska separatorer.

Vi täcker dina behov!

Energy Rent är specialiserade på mobila och snabba lösningar. Vi levererar produkter i alla skalor och kan skräddarsy tjänster efter dina behov på rekordtid. Om du är osäker på vad du behöver hjälper våra kompetenta och erfarna medarbetare dig att kartlägga dina behov så att du garanterat får rätt lösning.

Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal

24/7/365
Teknisk support 24/7 365
Utsändning av utrustning
Levererar till hela Europa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och uppdateringarna från Energy Rent

Är det bråttom?

Vi är tillgängliga och kan leverera inom 24 timmar. Du behöver inte oroa dig för installation, det fixar vi.

Ring oss på+47 51 68 88 68

Osäker på vad du behöver?

Vi har lång erfarenhet, och våra skickliga experter hjälper dig att hitta rätt lösning.